Muur verwijderen

Doe het zelf

Muur verwijderen

24 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Een muur verwijderen levert extra ruimte op. Maar het moet wel verantwoord gebeuren. Leer alles over de verschillende draagfuncties van muren en wat wel en niet mag bij muren verwijderen.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Let op je veiligheid! Draag werkhandschoenen, een veiligheidsbril en werkschoenen met stalen neuzen.
stap

Een muur verwijderen begint met het controleren van de draagfunctie van een muur. Dragende muren vormen onderdeel van de constructie en mogen dus niet zomaar verwijderd worden. Een muur kan twee draagfuncties hebben:

  • hij ondersteunt de muur erboven, op een hogere verdieping
  • hij ondersteunt de vloerbalken van de erboven gelegen verdieping

 

Het type muur op de hoger gelegen verdieping bepaalt het belang van de eronder gelegen steunmuur. Steenachtige muren (baksteen, gasbeton, beton) vereisen veel steun. Holle wanden (gips op houten frame) vormen nauwelijks een belasting van de vloer. Toch kun je zo'n lichtgewicht muur ook niet zonder meer verwijderen. Ook de vloerbalken zelf hebben ondersteuning nodig.

stap

Vloerbalken lopen evenwijdig aan de korte zijde van de vloer. De afstand die ze kunnen overspannen hangt af van hun dikte. In het algemeen moeten vloerbalken ondersteund worden als ze een lengte van meer dan drie meter overspannen. Bij verdiepingsvloeren zorgen de kamermuren daarvoor.

 Wil je zo'n muur verwijderen? Dat kan alleen als je er iets voor in de plaats zet: een houten balk, of bij grotere overspanning een stalen balk (H-profiel). Bepalen of het een houten of stalen balk moet zijn en welke dikte je nodig hebt, is werk voor een vakman!

tip! tip!
Is een stalen balk geplaatst dan moet je ervoor zorgen dat deze minstens 60 minuten brandwerend bekleed is. Dit doe je door het staal met drie lagen gipsplaat in te pakken.
stap
De woonkamer uitbouwen in de achtertuin is weer een ander verhaal. Omdat je het onderste deel van de achtergevel uitbreekt, moet het bovenliggende gedeelte zeer stevig ondersteund worden. Je mag zo'n muur dus niet zomaar verwijderen. Er wordt meestal een stalen portaal geplaatst: een raamwerk van forse stalen H-balken dat ook onder de vloer doorloopt. Ook hiervoor geldt: het berekenen en aanleggen daarvan is absoluut geen karwei voor de doe-het-zelver!
stap
Ga je een muur verwijderen, dan doe je er goed aan om de bovenliggende vloerbalken te ondersteunen met zogenaamde stempels. Draai de stempel aan totdat hij de balk goed steunt, maar deze niet optilt. Zet de stempel tijdelijk met enkele schroeven in de vloer vast, om te voorkomen dat hij verschuift.
stap
Voor sommige verbouwingen is een vergunning vereist. Andere zijn vergunningsvrij. Dit wil niet zeggen dat je dan geheel vrij spel hebt. Ook bij een vergunningsvrije verbouwing ben je er verantwoordelijk voor dat je deze uitvoert volgens de veiligheids- en gezondheidseisen van het Bouwbesluit. Ga je een muur verwijderen en wil je weten of je een vergunning nodig hebt? Informeer bij je gemeente of kijk op www.vrom.nl/woningwet.
stap

Let op je veiligheid! Draag werkhandschoenen, een veiligheidsbril en werkschoenen met stalen neuzen.
Voorzie de steenbeitel van een slagbeveiliging. Dit voorkomt dat je op je handen slaat. Deze veiligheidsmaterialen zijn te koop bij KARWEI.

Werk altijd van boven naar beneden en breek de muur liever laag voor laag af met behulp van een vuistje en steenbeitel dan er wild op los te slaan met een voorhamer.