/kunststof-waterleiding-aanleggen

Doe het zelf

Kunststof waterleiding aanleggen

40 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Heb je snel een waterleiding nodig voor bijvoorbeeld een kraan in de tuin? Kunststof (tyleen) slangen zijn veel eenvoudiger aan te leggen dan koperen waterleidingbuizen. Bedenk wel dat een kunststof waterleiding met name geschikt is voor koud water.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (11)
  • Gereedschappen (4)

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Tyleen is minder slagvast dan koper en niet kaarsrecht op de muur vast te zetten. Gebruik het daarom op plaatsen die uit het zicht zijn.
stap

Sluit de hoofdkraan van de waterleiding. Bepaal het gunstigste verloop van de leiding. Zaag dan de tyleen slangen op maat met een ijzerzaagje. Schuur de uiteinden licht op.

tip! tip!
Een ondergrondse waterleiding aanleggen in de tuin? Graaf hem minstens 60 cm diep in. Zo is de leiding beschermd tegen bevriezing en spades.
stap

Schroef de knelfitting uit elkaar. Schuif eerst de moer over de slang, dan de knelring en de rubberen ring.

stap
Steek nu beide slanguiteinden in de fitting. Draai de moeren met de hand en een steeksleutel vast.
stap

Bepaal de plaats voor de muurplaat. Boor dan gaten en breng pluggen aan. Schroef de muurplaat op de muur vast. Nu sluit je de tyleenslang met de knelkoppeling op de muurplaat aan.

stap
Draai, met de klok mee, twee tot drie slagen teflon om de schroefdraad van de kraan. Draai de kraan vervolgens in de muurplaat. Zet de tyleenslang vast met zadels. Draai dan de hoofdkraan open en controleer op lekkage. Je zelf aangelegde waterleiding is klaar.
tip! tip!
Je bespaart veel water als je een doorstroombegrenzer op de kraan schroeft.