Gipsplaten verwerken

Doe het zelf

Gipsplaten verwerken

55 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Heb je thuis een lelijke muur of ombouw? Je werkt het snel en netjes af met gipsplaten. Deze zijn licht en laten zich makkelijk bewerken. Je kunt de muur daarna stucen, schilderen of behangen voor een mooi resultaat

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (10)  • Gereedschappen (14)tip! tip!

Koop liever te veel dan te weinig gipsplaten. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je bij KARWEI met aankoopbon binnen 30 dagen terugbrengen. Je krijgt dan je geld terug.

stap

Je begint met het maken van de ombouw. Meet de hoogte van de muur. Zaag voldoende latten op maat voor regels om de 30 cm. Boor in alle latten vier of vijf gaten met een houtboor van 6 mm.

stap
Houd de eerste lat in de hoek loodrecht tegen de muur. Controleer dit met een waterpas. Boor met een steenboor gaten van 6 mm in de muur. Sla de lat met spijkerpluggen vast in de muur.
stap
Bevestig de volgende latten zo dat de hartafstand steeds 30 cm is.
stap
Heeft de muur oneffenheden of loopt hij schuin? Vul dan de ruimte tussen het regelwerk en de muur aan weerszijden van de spijkerplug op met kleine stukken hardboard.
tip! tip!

Wil je de gipsplaten stucen? Dan kun je ook een horizontaal regelwerk aanleggen. Je stapelt ze dan boven op elkaar. Gebruik een strook gipsplaat om de afstand tussen de regels te bepalen. Dan weet je zeker dat je goed zit.

stap
Verleg eventueel de elektriciteitsleidingen.
stap

Snij de gipsplaten nu op maat. Meet na of de muur overal even hoog (of breed) is. (Voor meer informatie over hoe precies te meten, zie meten van lengte en breedte.)  Maak de gipsplaat 2 cm korter dan de gemeten lengte.

stap
Teken de gewenste lengte op de voorzijde van de gipsplaat af. Leg een stalen liniaal, langer dan 60 cm op de lijn. Snij de plaat in met een scherp hobbymes.
stap
Zet de gipsplaat op de zijkant rechtop. Breek de plaat op de snijlijn. Het karton aan de achterzijde snij je vervolgens door.
stap
Zaag hoekjes en openingen voor bijvoorbeeld een stopcontact of leidingen uit met een decoupeerzaag of een gatenzaag.
stap
Zet de gipsplaten om de 25 cm op de regels vast met roestvrijstalen gipsplaatschroeven. Draai de schroeven zo ver dat ze net verzonken liggen, maar niet door de papierlaag heen gaan.
tip! tip!
Met de speciale gipsschroevenbit voorkom je dat je de schroeven te diep in de plaat schroeft.
stap
Plaats de gipsplaten niet strak tegen je plafond, vloer of hoek aan. Laat aan alle zijden 0.5 tot 1 cm open. Controleer vervolgens of er schroefkoppen uitsteken. Draai ze zonodig iets dieper in de plaat. Wil je de schroefgaten en naden wegwerken? Gebruik dan nadenvuller en een plamuurmes. Schuur ze na het uitharden glad en het ziet er weer netjes uit.
stap

Wil je de platen later stucen? Dek de naden dan af met zelfklevend wapeningsband. Zo voorkom je dat er scheurtjes in de stuklaag ontstaan door kleine bewegingen tussen de platen.

stap

Je wand is bijna af. Voor je de gipsplaten verder kunt afwerken, moet je ze eerst voorbehandelen met diepgrond. Dat vermindert de zuigende werking. Na droging (24 uur) kun je ze naar eigen smaak schilderen, stucen of behangen.

tip! tip!
Gebruik voor het ophangen van spullen speciale hollewand pluggen.