Buitenmuur isoleren

Doe het zelf

Buitenmuur isoleren

41 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Buitenmuur isoleren? Heb je geen mogelijkheid om spouwisolatie toe te passen? Isoleer je buitenmuur dan van binnenuit. Pak zelf je buitenmuur isolatie aan met de klusinstructie van KARWEI.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (9)


  • Gereedschappen (15)
Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap

Pas bestaande elektriciteitsleidingen aan:

  • Bij opbouw: stopcontacten en schakelaars vervangen door inbouwdozen. Houd hierbij een afstand tot de muur aan van 7.5 cm plus de dikte van de afwerklaag.
  • Bij inbouw: inbouwdozen vervangen door trekdozen en deze met korte elektriciteitspijpjes verbinden met nieuwe inbouw. Houd hierbij een afstand tot de muur aan van 7.5cm plus de dikte van de afwerklaag.

Regelwerk:

stap

Meet de hoogte van de muur op. Voor meer informatie: 'meten van lengte en breedte'. Zaag voldoende balkjes en latten voor regels om de 30 cm. Een regel bestaat uit een balkje waarop je een lat spijkert. Boor in alle balkjes 4 a 5 gaten met een 8 mm houtboor. Meer informatie hierover vind je in het stappenplan Boren.

stap
Houd het eerste balkje in de hoek loodrecht tegen de muur en controleer dit met de waterpas. Boor de gaten door in de muur met een 8 mm steenboor. Sla het balkje met spijkerpluggen in de muur vast.
stap
Bevestig het volgende balkje op dezelfde wijze. Het hart moet zich op 30cm van de hoek bevinden. Hou voor de overige balkjes dezelfde hartafstand aan. Timmer de latten op de balkjes.
stap
Heeft de muur oneffenheden of loopt hij schuin, vul de ruimte tussen regelbalk en muur aan weerszijden van de spijkerplug dan op met kleine stukjes hardboard.

Isolatiemateriaal:

stap
Snij de platen glas- of steenwol met het broodmes in de lengte doormidden, dat is makkelijker dan het snijden met een hobbymes. Klem ze tussen het regelwerk.
stap
Bedek de hele wand met afdekfolie en zet het vast met punaises. Laat de folienaden elkaar minstens 10cm overlappen. Plak de naden af met aluminium tape.
stap
Werk het regelwerk af met gipsplaten, schroten of andere afbouwplaten. Maak een uitsparing voor de elektra inbouwdozen en plamuur eventuele schroefgaten dicht.
stap

Je kunt nu de stopcontacten en/of schakelaars monteren. Zie de klusinstructie stopcontacten, schakelaars en dimmers aanleggen, voor verdere uitleg.