Huisalarm: alarmsysteem installeren

Doe het zelf

Huisalarm: alarmsysteem installeren

165 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Met een huisalarm verklein je de kans op inbraak. Deze klusinstructie beschrijft de aanleg van een alarmsysteem met detectors op batterijen en een centrale met ingebouwde sirene.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (10)

  • Alarminstallatie  • Overigen

  • Gereedschappen (7)
Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Je kunt een huisalarm aanleggen dat alle ruimten in huis tegelijk of per verdieping beveiligt. Dit laatste heeft als voordeel dat je ongestoord boven kunt rondlopen terwijl beneden het alarm al ingeschakeld staat.
stap
Kies een handige plek voor de centrale van het huisalarm. Bijvoorbeeld bij de telefoonlijn, in de buurt van de voordeur en een stopcontact. Ga na of je vanaf dat punt overal de ingebouwde sirene kan horen. Monteer de centrale op de muur met behulp van schroeven en pluggen, op minstens 1.50 m. hoogte.
tip! tip!
Om er zeker van te zijn dat het huisalarm blijft werken bij eventuele stroomuitval, is bij de huidige alarmsystemen een noodaccu ingebouwd of worden er reservebatterijen voor de centrale meegeleverd. Het bedienen van de alarminstallatie is makkelijker bij een model met afstandsbediening.
stap
Monteer een bewegingsdetector in iedere ruimte die meer dan één toegangsweg heeft. Zet deze met schroeven en pluggen op de muur vast, op ongeveer 2 m. hoogte. Open het batterijcompartiment en plaats een batterij.
tip! tip!
Een bewegingsdetector heeft een bereik van maximaal 10 meter en een 'gezichtsveld' van 110 graden. Bij grotere ruimtes moet je dus meerdere bewegingsdetectoren installeren.
stap
Heb je een hond of een kat, monteer de bewegingsdetector dan ondersteboven aan de muur, op 1.20 m. hoogte. Zo voorkom je vals alarm.
tip! tip!
Plaats bewegingsdetectoren nooit pal boven een raam of deur. Tocht en temperatuurschommelingen beïnvloeden de werking ervan.
stap

Monteer het zendergedeelte van het magneetcontact op de stijl van het raam of de deur (schroeven). Bevestig het magneetcontact op het raam of de deur zelf. Open het batterijcompartiment en plaats een batterij.

stap
Zet de centrale van het huisalarm op de teststand. Test alle detectors afzonderlijk uit, volgens voorschrift.
stap

Je kunt het huisalarm desgewenst uitbreiden met extra alarmgevers. Bijvoorbeeld een extra sirene of flitslicht (binnenshuis of buitenshuis). Of een gevelkast (sirene + flitslicht).

 

De uitgebreidere huisalarmen, hebben ook een telefoonkiezer ingebouwd. De melding wordt automatisch doorgebeld wordt naar maximaal 6 externe telefoonnummers. Bijvoorbeeld je eigen mobiele nummer.