Doe het zelf

Glasweefselbehang aanbrengen

186 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Behangen met glasweefselbehang is sterk en bijzonder geschikt voor wanden die het zwaar te verduren hebben. KARWEI heeft veel soorten behang. Ook glasweefselbehang is verkrijgbaar in verschillende structuren en is eenvoudig aan te brengen met onderstaande klusinstructie.

 

Bestel glasweefselbehang eenvoudig online >

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (4)

  • Gereedschappen (11)
 

Stap 1  Voorbereiding
Veilig behangen begint met een stevige huishoudtrap. Klik het plateau stevig vast. Kleine oneffenheden zie je altijd door het behang heen. Repareer beschadigingen met muur of –nadenvuller.

Stap 2  Voorstrijkmiddel
Bij een zuigende ondergrond heb je een voorstrijkmiddel nodig voor een goede hechting. Verdeel de voorstrijk goed met een roller over de wand en laat het een nachtje drogen.

Stap 3  Loodrechte lijn
Zet met behulp van een schietlood of lange waterpas een loodrechte potloodlijn op de muur. Daar komt straks de eerste baan tegenaan.

tip! tip!

Zitten er kleurvlekken op de muur en gebruik je een dunne behangsoort? Schilder de muur dan eerst wit; zo voorkom je vlekken die doorschijnen.

 

Stap 4  Banen knippen
Knip elke baan tien centimeter langer dan de muur hoog is. Dat geeft boven en onder wat speling.

Stap 5  Behanglijm
Breng de kant en klare glasweefsellijm op de muur aan met een roller. Smeer iets breder dan de breedte van je strook behang.

Stap 6  Behangen
Neem je tijd om de eerste baan recht op de hangen langs de loodlijn. Werk altijd van het raam af, dan vallen de behangnaden straks het minste op. Hangt het waterpas? Druk dan het behang overal goed in de lijm met de behangspatel.

Bij de hoeken laat je het behang een stukje doorlopen. Gebruik een behang liniaal en een scherp stanleymes om de baan op maat te snijden.

tip! tip!

Ben je gevoelig voor glasweefsel, gebruik dan stoffen handschoenen.

 

Stap 7  Uitdagingen en obstakels
Heb je een stopcontact? Schakel de elektra uit en haal hem eraf. Hang vervolgens de volgende baan op en veeg de hoeken goed aan met je behangspatel. Bij het stopcontact snij je het overlappende behang weg met een stanleymes.

Stap 8  Afwerking
Met een nadenroller en wat extra lijm rol je de naden strak. Overtollige lijm veeg je weg met een vochtige spons.

Zo, je muur kan er weer een tijdje tegenaan! Werk hem af met muurverf voor een mooi resultaat.

tip! tip!

Laat het behang een nacht drogen en werk het af met acrylaatkit.