Doe het zelf

Behang verwijderen

97 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Wil je muren met behang een nieuwe look geven? Verwijder dan eerst het oude behang voor het mooiste resultaat. De klusvideo van KARWEI laat zien hoe je deze klus klaart! Ook gaan we in op het oplossen van veel voorkomende problemen. Zelf behang verwijderen is zo prima te doen.
 
Ben je benieuwd welk behang bij KARWEI te koop is? Bekijk het assortiment behang >

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (2)  • Gereedschappen (8)

 

Stap 1  Voorbereiding
Zitten er stopcontacten of lichtschakelaars op de muur? Sluit dan eerst de stroom af voor je ze verwijderd.

tip! tip!

Als je het stoomapparaat aansluit op een kabelhaspel, rol deze dan helemaal uit, anders kan het snoer van de haspel oververhit raken!

 

Stap 2  Stomen
Gebruik een stoomapparaat voor grote oppervlakten en bij goed vastzittend behang. Deze is te huur bij KARWEI. Lees voor je begint met stomen eerst de instructie. Vul het apparaat met water en wacht totdat het is opgewarmd. 

Ruw het behang eerst op met een prikrol. Hou vervolgens de stomer op dezelfde plek tot het behang deels loslaat. Steek het voorzichtig los met een plamuurmes. Werk van boven naar beneden. 
 
Vliesbehang verwijder je zelfs na jaren makkelijk, omdat je het in 1 keer van de muur kunt trekken. 
tip! tip!

De ketel staat onder druk en levert hete stoom. Draai dus nooit zomaar de dop open. 

 

Stap 3  Afweekmiddel
Door afweekmiddel te gebruiken laat het behang makkelijk los. Verdun de inhoud volgens de instructies op de verpakking. Breng het afweekmiddel ruim aan met een spons of blokkwast en laat dit een kwartier intrekken. Daarna kun je het behang van boven naar beneden afsteken met een breed plamuurmes. 

Verwijder de laatste restjes behang met water een harde borstel en schuur het weg. Deze muur is nu klaar voor een nieuwe kleur verf of behang!

tip! tip!

Ruw afsteken leidt tot beschadigingen. 

Breng daarom liever opnieuw afweekmiddel aan om beschadigingen te voorkomen.