Vinyl vloeren kamerbreed

Met een vinyl vloer in jouw ruimte kun je een compleet eigen gevoel creëren. Een vinyl vloer is verkrijgbaar in veel moderne stijlen en smaken. Als grootste voordelen heeft vinyl; kamerbreed van de rol, gemakkelijk in onderhoud, het oppervlak is waterbestendig en extra geluiddempend. Vinyl vloeren zijn de laatste jaren door ontwikkeld in kwaliteit en uitstraling. Bij KARWEI kun je kiezen uit een ruim assortiment vinyl vloeren van de rol ga jij voor een betonlook of een authentiek hout decor? Hieronder vindt je meer informatie en tips die van pas kunnen komen bij het uitkiezen van een vinyl vloer.

VoordelenNadelen
Makkelijk in onderhoudMinder authentiek dan parket en laminaat
Kamerbreed (max. 4 meter breed)Niet repareerbaar
Warmte isolerend en extra geluiddempend
Ook geschikt voor vochtige ruimtes in huis
Geschikt voor alle typen vloerverwarming
Bekijk het assortiment

Voorbereiding

Het leggen van een vinyl vloer is een zeer nauwkeurige klus, een goed gelegde vloer zorgt voor meer geluiddemping, isolatie en jaren lang plezier. Als ervaren doe-het-zelver kun je de klus zelf uitvoeren. Je kunt ook gebruik maken van de KARWEI montageservice. Deze professionals kunnen jouw klus van A tot Z uitvoeren. Hiermee ben je verzekerd van een mooie vloer waar je jaren plezier van kunt hebben.

Opmeten van ruimte voor vinyl:
Voordat je het vinyl gaat bestellen (via het bestelformulier) is het aan te raden om een nauwkeurige plattegrond van de ruimte te maken. Houdt hierbij goed rekening met eventuele afwijkingen in de ruimte.

 1. Meet de ruimte nauwkeurig op en noteer alle afmetingen. Noteer altijd de afmetingen op het breedste en langste punt van de ruimte. Voer daarna een controle uit om er zeker van te zijn dat het vinyl op de juiste manier gesneden wordt.
 2. Maak een schets van de ruimte met alle afwijkingen zoals; nisjes, ramen en deuren. Schrijf hier de afmetingen bij.
 3. Bereken een toeslag van 15 cm (snijverlies).
 4. Houdt in je achterhoofd ook dat alle vinyl stukken in dezelfde richting moeten worden gelegd. Als het vinyl een patroon heeft en je moet gebruik maken van meerdere stukken is het belangrijk dat het patroon aan sluit.

Tip! Ga met jouw plattegrond naar een van de KARWEI bouwmarkten. Een medewerker kan jou verder adviseren en helpen met bestellen.

Wat heb je nodig:
● Een 100% vlakke ondergrond
● Vloer gereedschap
● Optioneel: (nieuwe) muurplinten
● Optioneel: Lijm/kit

Stappen voor alle methodes:

Stap 1: Egaliseer de ondergrond. Verwijder oneffenheden en vul waar nodig op.
Stap 2: Leg het vinyl en verlijm de vloer voor intensief gebruik, houd rondom 10 cm extra aan.
Stap 3: Snij het vinyl rondom op maat. Kit in vochtige ruimtes de randen af.

Leggen

Leg je de vloer zelf? Of laat je vloer leggen door de professionals van KARWEI Montageservice? Hieronder in ieder geval een aantal punten waar je over na moet denken bij het leggen van een vloer.

Ondergrond:
Vinyl leg je rechtstreeks op een 100% vlakke ondergrond die drukvast, scheurvrij, schoon en vochtvrij is. Maak een betonnen ondergrond vlak met Egaline en een houten ondergrond met spaanplaat. Gebruik sowieso vinyl lijm bij een vloer oppervlakte boven de 20m2.

Tip! Maak een schatting van de dikte van de vloer (incl. ondervloer) en controleer of deuren open kunnen. Pas eventueel de lengte van de deuren aan.

Vinyl kun je op verschillende manieren leggen, het is maar net wat past bij jouw wensen en budget.
- Los leggen: deze manier is het snelst en goedkoopst. Let op: deze manier is alleen aan te raden in een kleine ruimte tot een maximum oppervlakte van 20m2. Daarnaast is het belangrijk dat het vinyl perfect op maat wordt afgesneden en vanuit het midden wordt gladgestreken naar de wanden. Leg het vinyl niet strak sluitend tegen de muren om golving te voorkomen.
- Fixeren d.m.v. lijm: als het vinyl volledig wordt verlijmd zorgt dit voor stabiliteit en als het er eenmaal strak in zit zal je hier jaren plezier van hebben. Deze methode van leggen is aan te raden in vochtige ruimtes daarnaast is het verstandig om in vochtige ruimtes de randen te kitten. Hiermee voorkom je dat er vocht onder het vinyl gaat zitten.
- Fixeren d.m.v. dubbelzijdig tape: voor een kleine ruimte is dit de makkelijkste manier, je tapet alle zijkanten en zodra het helemaal op maat gesneden is kun jij het vinyl per kant vast plakken. Hierbij is het uitermate belangrijk dat je het vinyl constant vanuit het midden naar de wanden glad trekt. Het dubbelzijdige tape moet ongevoelig zijn voor weekmakers.

Tip! Ga je het vinyl in verschillende ruimtes leggen verlijm de vloer dan sowieso bij alle deurposten en naden (dit om bollingen te voorkomen).

Onderhoud

Vinyl is gemakkelijk in onderhoud. Een aantal tips kunnen het onderhoud nog gemakkelijker maken.

 1. Door middel van een schoonloopmat houd je veel vuil van schoeisel buiten.
 2. Reinig met een zachte veeg of stofzuig de vloer regelmatig, hierdoor kan het vuil ook geen verdere sporen nalaten op de vloer. ‘Scherp’ vuil (zoals zandkorrels, glassplinters en kiezels) direct verwijderen, om beschadiging van de toplaag te voorkomen.
 3. Reinigen van de vloer geschied enkel met schoon water. Wil je toch een reiniger, neem dan een reiniger met een lage PH waarde, werk met een twee emmer systeem en dweil de vloer altijd na met schoon water.
 4. Maak objecten die vaak over de vloer schuiven zo krasbesteding mogelijk. Voorzie bijvoorbeeld alle stoelen van vilten. Bureaustoelen hebben speciale wieltjes voor vinyl of voorzie die plek van een rolmat.
 5. Daarnaast is het belangrijk om extreme overbelichting en hitte te vermijden. Hierdoor kan de kleur van de vloer veranderen, dit zal niet snel gebeuren maar probeer er rekening mee te houden door bijvoorbeeld zonneschermen of rolluiken.
 6. Bij morsen; probeer altijd zo snel mogelijk met een vochtige doek weg te halen.
 7. Laat het vinyl niet teveel water absorberen, dit kan in de kieren gaan zitten waardoor het vinyl kan scheuren of het lijm loslaten.