Parket vloer leggen

Hoe leg ik een parket vloer? In deze interactieve video laten we het zien.
We nemen je stap voor stap mee in de klus. En je kunt zelf de stappen herhalen of vooruit of teruggaan met de knoppen bovenin beeld.

Boodschappenlijst

Gereedschaplijst
• Rolmaat
• Laminaat legset
• Winkelhaak
• Decoupeerzaag of handzaag
• Zaagtafel
• Temperatuur meter met hygrometer
• Timmermanpotlood

Alles in huis gehaald? Mooi, dan kunnen we beginnen!

Voorbereiding

Voordat je gaat beginnen is het belangrijk om de gesloten verpakking minimaal 48 uur vlak in de ruimte te leggen, zodat het hout kan acclimatiseren.

• De omgevingstemperatuur dient tussen de 18 en 25 graden Celsius te zijn, ook ‘s nachts.
• Als er vloerverwarming in de vloer aanwezig is mag deze niet aan staan.
• Nadat het parket gelegd is, kan de vloerverwarming stapsgewijs weer in gebruik worden genomen.
• De luchtvochtigheid in de ruimte moet tussen de 45% en 65% zijn.

Leg de parketvloer altijd op een schone, droge en vlakke vloer. Zorg dat de vloer over een afstand van 1 meter geen groter verschil heeft dan 2mm.
De vloer moet ook stabiel zijn.

Wij gaan in deze video uit van een betonnen vloer. Deze mag maximaal 2% vocht bevatten. Met het volgende testje kun je testen of de vloer voldoende droog is. Knip een vuilniszak open en plak ‘m met tape op de vloer vast. Laat ‘m een nachtje liggen. Voel je de volgende dag vocht aan de onderkant van de vuilniszak? Dan de ruimte een paar dagen goed verwarmen, ventileren en opnieuw controleren.

Bekijk de overige installatievoorwaarden in de handleiding.

Download de handleiding

Stap 1 Ondervloer plaatsen

Begin met het plaatsen van de ondervloerfolie. Plak de banen folie aan elkaar met aluminium tape. Plaats vervolgens de ondervloerplaten op de folie en zorg hierbij dat de folie bij de muren omhoog staat zodat een kommetje wordt gevormd.

Stap 2 Eerste rij plaatsen

In deze video leggen we het lamelparket zonder deze aan de ondervloer vast te lijmen. We lijmen alleen de mes- en groefverbinding met D3 houtlijm aan elkaar.

Begin in een hoek en plaats de eerste plank met de groef naar de wand. Een houtenvloer kan, door temperatuur en luchtvochtigheid-verschillen, uitzetten en krimpen. Houdt daarom 1 cm afstand rondom alle randen. Gebruik een afstandhouder om de juiste afstand tot de muur aan te houden.

Smeer van de tweede plank de groef aan de kopse kant in met houtlijm.

Plaats de tweede plank op de mes verbinding van de eerste plank.

Plaats steeds bij elke plank afstandhouders tussen de plank en de muur.

Sla vervolgens voorzichtig de tweede plank aan, totdat de verbinding gesloten is. Raak bij het aanslaan nooit de toplaag aan, omdat de plank dan kan beschadigen. Haal eventuele lijmresten direct weg met een vochtige doek. Wanneer de lijm droog is, is verwijdering van de lijmresten bijna niet meer mogelijk.

Leg op dezelfde manier de volgende planken en maak de rij af.

Bij de laatste plank leg je het deel met het decor onder en de groef richting de wand. Plaats een afstandhouder en schuif het paneel er tegenaan. Hierna kun je aftekenen, op maat zagen en plaatsen. Het zagen kan met een handzaag, decoupeerzaag of afkortzaag. Wij gebruiken een decoupeerzaag. Bewaar het afgezaagde stuk wanneer het langer is dan 40cm.

Maak de hele rij af door het laatste stuk te plaatsen.

Stap 3 Volgende rijen – 2de rij

Op dezelfde manier kun je nu de vloer doorleggen. Begin met het stuk dat je voor het laatste stuk hebt afgezaagd. Het beginstuk van de tweede rij moet minimaal 30cm zijn. Breng lijm aan in de groeven. Let op: lijm de hele groef. Hier ontstaat een sterke verbinding door.

Zet de kopse zijde met de groef schuin op het mes van de aansluitende plank en schuin op de langszijde van de eerste rij. Sla de plank voorzichtig met de klos op zijn plaats.

Controleer na de eerste drie rijen of de vloer recht ligt. Indien nodig kun je de vloer bijstellen met de afstandhouders.
Maak de vloer verder af.

Stap 4 Hoek om

Misschien kom je halverwege een hoek of obstakel tegen, waardoor de vorm van de plank aangepast moet worden.
Wanneer de plank na een hoek in de breedte moet doorlopen, dan moet je de plank op maat maken. Teken dan de breedte af tot net voorbij deze hoek. Het brede stuk moet om de hoek weer vrij zijn van de wand.
Gebruik een afstandhouder om de juiste afstand tot de muur aan te houden. Zaag de plank op maat en plaats hem bij de hoek.

Stap 5 Laatste rij

Maak de vloer verder af totdat je aankomt bij de laatste rij.

Eerst ga je de plank aftekenen. Hou de plank met de meskant van de muur af. Plaats een afstandhouder tussen de plank en de muur. Leg de plank die je gaat aftekenen op de laatste rij. Gebruik dan een andere plank om af te tekenen. Teken nu de breedte van de lege strook af.

Zaag de plank op maat.
Leg de planken op hun plaats. Gebruik een trekijzer om de plank goed vast te leggen.
Kom je uit bij een eindhoek dan moet je de plank zowel in de breedte als in de lengte op maat maken.
Zaag de plank op maat en leg de laatste plank op zijn plek. Alle planken liggen nu op hun plek.

De vloer ligt, maar voor een mooie afwerking kun je de vloer afwerken met plinten of afwerklijsten.

Stap 6 Onderhoud

Na het plaatsen kan de vloer direct worden betreden. Het is aan te bevelen om de vloer na plaatsing in de onderhoudsolie te zetten voor extra bescherming. Dit doe je door de vloer in te wrijven met een spons met olie, totdat de vloer verzadigd is. De olie blijft dan op de vloer liggen.

We adviseren om de onderhoudsset aan te schaffen. Deze all-in-1 onderhoudsbox bevat alles wat je nodig hebt om de houten vloer te reinigen en te onderhouden.

Gefeliciteerd, je vloer is klaar!

Bezig met parket vloer leggen? Bekijk ook: