stappenplan

Hoe verwijder ik oude verf?

Als je oude verf gaat verwijderen op deuren of kozijnen moet je de juiste materialen en goed gereedschap hebben voor deze klus. In het Karwei stappenplan staan alle instructies en benodigdheden beschreven, zodat jij in een handomdraai de oude verf kan verwijderen.

Tip!

Haal al het hang- en sluitwerk van de deur of kozijn af, voordat je de oude verf gaat verwijderen.

stap 1

Gebruik een verfföhn en verfkrabber

Zet een veiligheidsbril op en doe beschermende handschoenen aan. Gebruik een speciale verfföhn en verfkrabber voor het verwijderen van de oude verflagen. Werk in de lengterichting van het hout. Verhit de oude verflaag over een lengte van 10 cm totdat er blazen ontstaan. Krab de nog warme verflaag direct weg.

Tip!

Verhit niet te lang op één plek, want de verf mag niet gaan branden. Zorg ervoor dat je verfkrabber goed scherp is, dat werkt een stuk makkelijker.

stap 2

Schuur de afgekrabde gedeelten

Schuur de gedeelten waar de oude verf is verwijderd goed op met een schuurmachine. Gebruik op de moeilijk bereikbare plekken een kurkblokje omwikkeld met schuurpapier.

Tip!

Bij het verhitten van oude verf komen schadelijke stoffen vrij, dus lucht de ruimte goed door.

stap 3

Gebruik afbijtmiddel

Behandel lastige hoekjes en randen, die je moeilijk kan afbranden, met afbijtmiddel. Draag ook hier beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. Breng de afbijt-verf in een dikke laag aan. Wacht totdat de verf begint los te komen (losse vellen of kleine kristallen op de toplaag). Gebruik een verfkrabber of staalborstel om de verflaag te verwijderen.

Tip!

Een blik afbijtmiddel kan onder druk staan. Prik voor het openen eerst een klein gaatje in de deksel met een priem. Na gebruik kun je het gaatje dichten met een schroef.

stap 4

Schuur en reinig het houtwerk

Schuur de totale deur of kozijn. Maak het hout schoon met een natte doek en laat het goed drogen. Werk de deur of kozijn af door deze te schilderen.

Benodigdheden

Materialen (1)
  • Afbijtmiddel
Gereedschappen (11)
Tip!

Komt de toplaag niet in één keer helemaal los? Herhaal dan de behandeling net zolang tot je alle verf hebt verwijderd.

Dit stappenplan komt voor in