stappenplan

Hoe verwijder ik oude verf?

Als de verflaag begint te bladderen, moet hij in zijn geheel verwijderd worden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Onderstaand stappenplan van KARWEI helpt je bij het verwijderen van oude verflagen.

stap 1

Voorbereiding

Er zijn verschillende manieren om een oude verflaag te verwijderen. Verwijderen van de oude verflaag zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag weer jaren mee kan.

stap 2

Verf föhn en verfkrabber

Het beste resultaat krijg je door een speciale verf föhn en verfkrabber te gebruiken. Draag daarbij een veiligheidsbril en beschermende handschoenen.

Werk zoveel mogelijk in de lengterichting van het hout. Verhit de oude verflaag over een lengte van 10 centimeter totdat er blazen ontstaan. Krab de nog warme verflaag direct weg. Verhit niet te lang op één plek, want de verf mag niet gaan branden. Zorg ervoor dat je verfkrabber goed scherp is, dat werkt een stuk makkelijker. Ga stap voor stap door tot het hele oppervlak kaal is.

Tip!

Een verfföhn is veiliger dan een verfafbrander, want deze heeft geen open vlam en je hebt minder kans dat het hout verbrandt.

stap 3

Schuren

Schuur de afgebrande gedeelten goed op met een schuurmachine en gebruik op de moeilijk bereikbare plekken een kurkblokje omwikkeld met schuurpapier.

Tip!

Lucht de ruimte goed door, want bij het verhitten van oude verf komen schadelijke stoffen vrij.

stap 4

Afbijtmiddel

In sommige hoekjes en randen is afbranden niet mogelijk. Dan is afbijtmiddel het enige alternatief. Draag ook hier beschermende handschoenen en een veiligheidsbril.

Een blik afbijtmiddel kan onder druk staan. Prik voor het openen eerst een klein gaatje in de deksel met een priem. Na gebruik kun je het gaatje dichten met een schroef. Breng de verf afbijt in een dikke laag aan. Het moet de kans krijgen om de verflaag af te sluiten. Wacht een tijdje tot de verf begint los te komen, je ziet dan vellen of kleine kristallen op de toplaag. Gebruik een verfkrabber of staalborstel om de laag te verwijderen.

stap 5

Afwerking

Maak het hout tot slot schoon met een natte doek en laat het goed drogen. Deze deur is nu klaar om geschilderd te worden!

Tip!

Komt de toplaag niet in één keer helemaal los? Herhaal dan de behandeling net zolang tot je alle verf kunt verwijderen.

Benodigdheden

Materialen (1)
  • Afbijtmiddel
Gereedschappen (11)
Dit stappenplan komt voor in