stappenplan

Hoe hang ik lamellen op?

Wil je lamellen ophangen voor je ramen? Lamellen zijn ideaal als zonwering en ze zorgen ook voor minder inkijk, dus lekker veel privacy in je huis. Hang lamellen op in normale raamkozijnen of op schuifpuien, maar ook bij schuine dakramen passen lamellen prima. We hebben ze in diverse kleuren, stoffen en kunststoffen uitvoeringen. Bekijk eerst de video en ontdek hoe je eenvoudig zelf lamellen kunt ophangen.

Hoe hang ik lamellen op?
stap 1

Meet het raam op 'in het kozijn'

Bepaal in het raamkozijn de breedte van je raam, waar de lamellen straks komt te hangen. Meet bovenin, in het midden en onderin in het kozijn, en hanteer de kleinste maat als breedtemaat voor de lamellen. Meet ook de hoogte van de binnenkant van het kozijn op.

In deze klusvideo laten we je zien hoe je het beste lamellen in het kozijn kunt ophangen.

Hoe hang ik lamellen op?
stap 2

Meet het raam 'op het kozijn' op

Wil je de lamellen juist over het kozijn heen hangen, oftewel 'op het kozijn' gaan bevestigen? Meet dan de gewenste maten op van de lamellen die straks op de muur komen te hangen.

Tip!

Vermijd lichtkieren met voldoende overlapping.

Hoe hang ik lamellen op?
stap 3

Hang de lamellen op

Teken aan de bovenzijde in het kozijn, waar de twee klemsteunen gaan komen, op 5,5 cm vanaf het raam en 7,5 cm vanaf de zijkanten twee punten af. Schroef op deze punten de klemsteunen vast met een accuboormachine. Deze afstand zorgt ervoor dat de lamellen voldoende ruimte hebben om te draaien.

Klik de balk, zonder de lamellen, in de klemsteunen. Meet vervolgens de afstand tussen de vensterbank tot aan de onderkant van de balk op. Trek van deze opgemeten hoogte 17mm af. Teken nu de opgemeten afstand af op een lamel en snij deze af met een hobbymes. Doe dit bij alle lamellen en hang ze uiteindelijk allemaal in de balk.

Haal de plakstrip van de kettingspanner af en plak de spanner op het kozijn. Zó dat de ketting strak staat. Schroef vervolgens de kettingspanner vast aan het kozijn.

Wil je de lamellen in de breedte inkorten? Dat kan, kijk hiervoor naar de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Tip!

Gebruik de afstandshouders bij de montage aan de muur.

Hoe hang ik lamellen op?
stap 4

Kort stoffen lamellen in

Heb je voor stoffen lamellen gekozen en wil je deze inkorten? Meet de afstand op van de balk tot de vensterbank en trek hier 35mm af. Teken de opgemeten afstand af op de lamel.

Vouw de overtollige stof om langs de afgetekende lijn. Steek aan de binnenkant van de vouw een (meegeleverd) dun staafje plastic. Schuif over de vouw en het staafje de (meegeleverde) plastic houder met het ophangoog. Plaats aan de andere kant van de lamel - aan de onderkant - in de lus een (meegeleverd) kunststof gewicht.

Doe dit voor alle stoffen lamellen en hang ze op in de balk. Knip nu alle overbodige flappen af. Verbind de lamellen aan de onderkant met een ketting en klaar ben je!

Raamdecoratie laten ophangen?

Heb je hulp nodig bij je klus? Met de Karwei Klusservice heb je de juiste vakspecialist voor jouw klus zo geregeld.

Naar de klusservice

Persoonlijk advies aan huis?

Er zijn heel veel soorten raamdecoratie. De juiste keuze maken én goed inmeten is dan ook niet altijd makkelijk. Daarom komen wij gratis bij jou thuis om je te adviseren, de stoffen of materialen te laten voelen en je ramen in te meten!

Plan gratis je afspraak in

Meer klusadvies

Gordijnen ophangen - appheader
Hoe hang ik gordijnen op? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? - Thumbnail
Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? stappenplan
Rolgordijnen ophangen - thumbnail
Hoe hang ik een rolgordijn op? stappenplan
Duo rolgordijnen ophangen - thumbnail
Hoe hang ik een duo rolgordijn op? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in