Stap voor stap maken we klussen en inrichten steeds duurzamer. Dat betekent onder andere dat wij jou steeds meer duurzamere alternatieven willen aanbieden. Bijvoorbeeld duurzamer hout, verf met minder schadelijke stoffen of producten gemaakt van gerecyclede grondstoffen. Deze producten maken we makkelijker herkenbaar met ons 'Duurzamere keuze' label. Op deze pagina ontdek je de verschillende duurzamere eigenschappen en hoe je deze herkent.

Een herkenbaar label

Het 'duurzamere keuze' label helpt je snel een duurzamer product te kiezen. Meer informatie over waarom deze producten duurzamer zijn, vind je op deze pagina. Je komt dit label tegen in onze bouwmarkten, onze app en op productpagina’s van de onze website. Zo maken we het makkelijk om met duurzamere producten te klussen en inrichten. Voor het verduurzamen van ons assortiment hebben wij hoge ambities gesteld voor de komende jaren. Dit betekent dat we producten willen selecteren die onderbouwd duurzamer zijn dan andere producten in de productcategorie.

Wij volgen de richtlijnen en laten ons adviseren door onafhankelijke partijen om ons assortiment verder te verduurzamen en betrouwbare en ambitieuze duurzaamheidskeurmerken te selecteren. We worden geadviseerd over diverse productgroepen, materiaalsoorten en waar mogelijk over duurzaamheidseigenschappen die bepaalde producten duurzamer maken in vergelijking met reguliere producten in dezelfde categorie. Zo zorgen we ervoor dat ons assortiment steeds beetje duurzamer wordt.

In de bouwmarkten, onze app, op de website en overige communicatie communiceren we de eigenschappen waarom producten voor ons als een duurzame keuze worden aangemerkt.
KH 2023 duurzaampagina duurzamerekeuze-logo

Duurzaamheidseigenschappen voor een Duurzamere Keuze

(Gedeeltelijk) duurzame grondstoffen

Producten met "(Gedeeltelijk) duurzamere grondstoffen" voldoen aan strenge criteria van betrouwbare keurmerken of bevatten een minimaal 50% duurzaam geteelde hernieuwbare grondstoffen, afhankelijk van de productcategorie kan dit percentage hoger liggen.

(Gedeeltelijk) gerecyclede grondstoffen

Deze producten bevatten gerecyclede materialen, zoals gerecycled plastic of textiel. Dit wordt aangetoond via keurmerken of documentatie van de producent. Het minimale percentage gerecyclede materialen is 50%, maar per productcategorie kan dit percentage hoger liggen

(Geen of) minder schadelijke stoffen

Producten met "(Geen of) minder schadelijke stoffen" bevatten geen of minder schadelijke stoffen voor het milieu. Alternatieve, minder schadelijke middelen kunnen worden gebruikt zonder de functie van het product aan te tasten. Bijvoorbeeld natuurlijke middelen i.p.v. chemische middelen.

Langere levensduur

Producten met een langere levensduur zijn ontworpen om langer mee te gaan of intensiever te worden gebruikt t.o.v. vergelijkbare producten in dezelfde categorie. Denk aan gereedschap met vernieuwde aandrijving (brushless) wat zorgt voor een langere levensduur van het product of oplaadbare batterijen.

Minder milieu impact

Deze producten hebben, over de gehele levenscyclus bekeken, een lagere milieu-impact vergeleken met alternatieven. Dit kan bijvoorbeeld komen door duurzame productiekeuzen, zoals productie met groene energie en/of grondstoffen met een lagere milieu-impact te gebruiken ten opzichte van alternatieven of deze producten hebben in verhouding tot andere producten in dezelfde categorie minder milieu-impact denk aan een onkruidborstel versus gif om onkruid te verwijderen.

Tweede leven

Deze producten hebben een tweede leven gekregen. Ze zijn opgebruikt voor hun eerste doel, maar kunnen nog goed voor iets anders worden gebruikt. Voorbeeld van tweede leven producten zijn o.a. steenschotten en regentonnen van oude whisky- of wijnvaten.

Energie besparend

Artikelen die minder energie gebruiken. Energie verkregen met zonne-energie bijvoorbeeld, maar ook isolatiemateriaal, stekkerdozen met schakelaar of waterbesparende kranen. We gebruiken keurmerken of eigenschappen die aangeven dat een artikel minder energie gebruikt dan artikelen zonder deze keurmerken/eigenschappen.

Andere duurzaamheidslabels

Op productverpakkingen kom je verschillende duurzaamheidslabels tegen. De fabrikant van het product is verantwoordelijk voor de labels op de verpakking. Wat veel van deze labels betekenen staat in het Keurmerkenwijzer. Producten met het 'duurzamere keuze' label zijn gecontroleerd door Milieu Centraal en Karwei.

Meer over duurzaamheid

Samen duurzamer

Niet weggooien, maar opknappen! Ontdek onze Wooninspiratie blog met ideeën voor hergebruik en andere tips.

Duurzaam huis

Gas, energie en water besparen? Ontdek onze tips en assortiment die je daarbij helpen.

Recyclen in de bouwmarkt

In al onze bouwmarkten vind je Wecycle inzamelpunten voor oude spaarlampen, TL-buizen, kleine elektrische apparaten en batterijen.

Recent bekeken