Bijzettafel op wielen maken

Doe het zelf

Binnen schilderen

37 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Met de moderne verfsoorten kan elke doe-het-zelver strak schilderwerk afleveren. Zeker met de tips voor schilderen van KARWEI. Lees alles over het schilderen van je houtwerk in deze klusinstructie 'binnen schilderen'.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (7)
  • Gereedschappen (6)Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Gebruik voor acrylverf alleen de speciaal hiervoor bestemde kwasten en rollers.  Voor radiatoren is speciale warmtebestendige radiatorlak te koop.
stap

Voordat je kan beginnen met binnen schilderen, verwijder je eerst eventueel loszittende verfbladders. Ontvet de ondergrond goed.

stap
Schuur de ondergrond grondig op en plamuur oneffenheden weg. Ook blank hout goed ontvetten en schuren.
stap
Plak ruiten en randen van kozijnen af met schilderstape.
stap
Tips voor schilderen: Zet blank hout eerst in de grondverf. Verdun de grondverf eventueel 10%. Steek de kwast een paar keer in de verf en strijk hem elke keer af langs de rand van het blik, tot hij wel verzadigd is maar niet druipt. Laat de grondverf goed drogen. Plamuur oneffenheden dicht. Schuur het geheel op met fijn schuurpapier (korrel 120).
tip! tip!

Je kunt grondverf ook in elke gewenste kleur laten mengen. Breng de grondverf met zorg aan. Eén laag is voldoende, maar twee lagen is beter. Hoe gladder de ondergrond, hoe mooier het eindresultaat. Grondverf is bedoeld voor het vullen van de houtnerf en het wegnemen van de zuiging van het hout.

stap
Haal het schuurstof weg en breng de verf royaal op. Strijk de verf met lange halen uit, van links naar rechts en van boven naar beneden. Zorg dat de laatste streek met de houtnerf of de lengte van het vlak meeloopt.
stap
Gebruik voor het binnen schilderen van grote oppervlakken een roller. Verdeel het oppervlak in denkbeeldige vierhoeken en werk deze één voor één af. Breng ook bij gebruik van een roller de verf in twee lagen in twee richtingen aan.
tip! tip!
Maak kwasten en rollers tussentijds niet schoon (ook kwasten met acrylverf niet onder de kraan uitspoelen!). Wikkel ze strak in aluminiumfolie of zet ze onder water. Zo houd je ze enkele dagen goed.
stap
Breng minimaal twee lagen verf aan, voor maximale dekking. Tussentijds de verf goed laten drogen en opschuren met fijn schuurpapier (korrel 180 of 220).
tip! tip!
Kwasten kun je heel goed schoonmaken en hergebruiken. Het spoelwater of spoelterpentine is chemisch afval. Laat rollers uitdrogen en voer ze af met het huisvuil. Natte verf is chemisch afval. Droge verf is geen chemisch afval.

Eerder bekeken

Er is nog niets zichtbaar omdat je nog geen producten hebt bekeken.