Doe het zelf

Collage maken van fotolijstjes

124 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Fotolijstjes kun je natuurlijk gebruiken voor eigengemaakte foto's. Je kunt ze ook gebruiken voor mooie stukken behang, ansichtkaarten of een opvallende afbeelding uit een tijdschrift. KARWEI laat je in dit klusadvies zien hoe je een mooie collage maakt van fotolijstjes.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (13)


  • Gereedschappen (11)
stap
Lijst de foto's, kleurvlakken en passe-partouts in de diverse fotolijstjes in. Verf de MDF letters. Kies je voor fotolijst-stickers? Maak dan alvast een keuze welke je wil gebruiken.
tip! tip!
Voor rust in de compositie kun je kiezen voor één kleurstijl, materiaalsoort of vorm.
stap
Bepaal hoe groot de compositie op de muur mag worden. Leg de fotolijstjes, letters en stickers op de krant. Teken de contouren af en knip ze uit. Markeer ook de plek waar het spijker/schroefgaatje moet komen.
stap
Bevestig aan de achterzijde van ieder fotolijstje of MDF-letter een schilderijhaakje. Meet en bereken hiervoor exact het midden van het lijstje. Teken dit punt af. Bevestig onder dit punt het schilderijhaakje. Zorg ervoor dat het haakje niet boven de fotolijstjes uitsteekt.
tip! tip!
Voor kleine lijstjes is een zelfklevend haakje voldoende. Bij zwaardere lijsten moet het haakje met enkele spijkertjes vastgezet worden.
stap
Leg de uitgeknipte stukken op de grond. Schuif ze heen en weer tot je een mooie compositie van de juiste maat hebt gevonden. Nu kun je een collage maken.
stap
Meet de omvang van je compositie nogmaals op en zet deze maat met een zeer dun potloodstreepje op de muur.
stap
Bij kleine fotolijstjes is een stalen spijker al voldoende Bij grotere lijstjes is het verstandig om een gaatje te boren en een plug met schroef te gebruiken.
tip! tip!
Hang de compositie niet te hoog en laat de boven of onderzijde lijnen met een deurpost of raam.  Door aan de onderzijde een fotoplank  te bevestigen, krijgt je compositie meer diepte.