Kuipplanten voor terras of balkon

Doe het zelf

Kuipplanten voor terras of balkon

12 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Maak je balkon of terras gezellig met verschillende kuipplanten. Het zijn meerjarige planten die niet winterhard zijn en in de winter dus naar binnen moeten. In dit stappenplan lees je alles over de verzorging van kuipplanten in de winter en het voorjaar.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (3)
  • Gereedschappen (1)


Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Verwar kuipplanten niet met eenjarige potplanten, die in het voorjaar overal te koop zijn. Vraag bij aankoop of de plant kan overwinteren.
stap

Tijdens de rustperiode in de winter hebben kuipplanten weinig water nodig. Maar de grond mag niet zo ver uitdrogen dat hij barst. In het voorjaar voer je de hoeveelheid water geleidelijk op. Naarmate er meer scheuten uitlopen, heeft de plant meer behoefte aan water. Eenmaal buiten op het balkon of terras moet de aarde vochtig gehouden worden. Sterke uitdroging leidt tot bladverlies.

stap
Een kuipplant moet binnen staan voordat het gaat vriezen. Zet de plant in een niet te lichte en koele ruimte (15 graden of minder). Als het te warm is, lopen de planten te vroeg uit.
tip! tip!
Geef kuipplanten tijdens de rustperiode in de winter weinig water.
stap

Snoei de wortels met een scherpe schep (of spade) als je de planten uit de volle grond haalt. Als de planten binnen in hun potten staan, kan je ze ook bovengronds snoeien.

stap
Eind april-begin mei (enkele weken voor de IJsheiligen) zet je de planten in het licht, bijvoorbeeld voor het raam. Draai de verwarming iets hoger en laat de plant langzaam wennen aan de nieuwe omstandigheden. Geef geleidelijk meer water. Als de eerste scheuten zichtbaar worden kan je bemesten.
stap
Kuipplanten moeten direct na de rustperiode gesnoeid worden. Knip eventuele dunne uitlopers af. Haal ook uitgedroogde takjes weg. De plant ziet er misschien kaal uit, maar er komen snel nieuwe scheuten.
stap

Volgroeide kuipplanten hoeven niet elk jaar in een grotere pot voordat ze naar buiten gaan. Om de 5 à 10 jaar verpotten is meestal prima. Voeg tussentijds wel verse aarde toe. Niet volgroeide planten en plantensoorten, die veel voedsel nodig hebben (zoals fuchsia, geranium en struikmargriet) moeten wél jaarlijks een grotere pot met een circa 10 cm grotere diameter.

stap

Is de kans op vorst voorbij? Dan kunnen de planten naar buiten. De eerste tijd zijn ze kwetsbaar en gevoelig voor teveel zonlicht. Laat kuipplanten daarom eerst wennen door ze 14 dagen buiten in de schaduw te zetten, uit de wind. Geef ze regelmatig water. Daarna kunnen kuipplanten (fuchsia, geranium, struikmargriet en abutilon) in de volle grond.