Bloembollen poten

Doe het zelf

Bloembollen poten

13 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Het najaar is de tijd om bloembollen te poten. Bloembollen van goede kwaliteit voelen stevig aan en vertonen nergens schimmelplekken. Deze beschrijving gaat over bloembollen poten in de volle grond. Bekijk ook de informatie op de verpakking. Op naar een voorjaar vol bloemen!

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (4)

  • Gereedschappen (5)


Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Bekijk ook de ‘Bloembollenwijzer’ van KARWEI.
stap

Op het etiket op de verpakking staat of het bolgewas van zonnige, halfbeschaduwde of schaduwrijke plekken houdt. De meeste bolgewassen houden van een zonnige of halfbeschaduwde plaats. Er zijn echter ook soorten die het goed doen op schaduwrijke plekken. Zoals het sneeuwklokje en kievitsei en de anemoon en bos-hyacint.

stap

Je geniet optimaal van bloembollen als je soorten kiest met een verschillende bloeitijd. Met een doordacht plantschema zal je tuin van januari tot april tekens op een andere plek opbloeien. De bloeitijd van de bollen staat op de verpakking.

tip! tip!
Houd ook rekening met de groeihoogte van de geplante bloembollen. Zo voorkom je dat er straks laag-bloeiers achter hoog-bloeiers staan.
stap

Om te voorkomen dat je de bloembollen per ongeluk wegschoffelt, is het verstandig om ze te poten tussen bodembedekkers of onder bladverliezende heesters of struiken te poten. Dat zijn plaatsen waar in het voorjaar slechts weinig onkruid opkomt.

stap

Met name krokussen en kleine hyacinten gedijen uitstekend in het gazon. Als ze uitgebloeid zijn kan je ze samen met het gras wegmaaien. Het volgend voorjaar komen ze vanzelf weer terug.

stap

Bloembollen houden van luchtige en licht humeuze grond. Meng daarom zonodig wat compost door de aarde. Ook het toevoegen van wat kalk of beendermeel komt de bloei ten goede. Zware kleigrond dien je te mengen met zand. Bewerk de grond met een tuinklauw, zodat hij een kruimelige structuur krijgt.

stap
De pootdiepte staat meestal op de verpakking vermeld. Zo niet, houd dan deze vuistregel aan: de diepte van het gat = 3x de diameter van de bloembol.
stap
Gebruik een bollenplanter om gemakkelijk een gat in de grond te maken. Plaats de bloembol in het gat. Druk de bloembol lichtjes iets in de grond om te voorkomen dat deze omvalt. Dek de bloembol toe met de weggehaalde aarde.
stap

Ga je veel bollen poten? Graaf dan met een bats (holle, metalen schop met afgeronde hoek) een deel van de grond uit tot de juiste diepte. Rangschik de bloembollen overzichtelijk en gelijkmatig. Druk ze licht iets in de grond om te voorkomen dat ze omvallen. Dek de bloembollen toe met de weggeschepte aarde.

tip! tip!
De verpakking vermeldt meestal de onderlinge pootafstand, maar deze is vaak aan de ruime kant. Je krijgt een mooier bloeiresultaat als je de bollen dichter bij elkaar poot.