Doe het zelf

Lade met ladegeleiders maken

45 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Ga je zelf meubels maken? Dan zullen daar waarschijnlijk ook één of meerdere laden in komen. Deze laden moeten soepel open en dicht kunnen gaan. Hieronder vind je een viertal eenvoudige ladesystemen met verschillende soorten ladegeleiders

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen(6)  • Gereedschappen(8)

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!

Een variant hierop is dat de sleuf aan de zijkanten van de lade komt en de loper in de kast wordt gemonteerd. De gevorderde klusser kan natuurlijk ook een sleuf frezen .

De enkele glijlat

Met het ladesysteem met een enkele glijlat maak je de meest simpele schuiflade. De lade zit geklemd tussen de volgende ladegeleiders: een glijlat en bijvoorbeeld de bovenzijde van de kast. Door een paar millimeter speling kan de lade toch vrij schuiven over de glijlat. Dit systeem wordt vaak gebruikt waarbij het front en zijkanten van de lade even hoog zijn.
stap
Meet de hoogte van de lade op.
stap
Deze hoogte plus twee mm bepaalt de afstand tussen bovenkant kast en ladegeleider (glijlat). Markeer waar de bovenzijde van de glijlat moet komen. Gebruik hierbij een waterpas .
stap
Lijm en schroef de glijlatten vast en plaats de schuiflade.
tip! tip!
Boor de schroefgaten voor (3 mm houtboor). Ruim de gaten met de verzinkboor, dan vallen de schroeven netjes in het hout.

De dubbele glijlat

Bij dit ladesysteem zit de schuiflade opgesloten tussen twee glijlatten. Het voordeel van deze ladegeleiders is dat de lade overal geplaatst kan worden. Hierbij is het niet persé noodzakelijk dat front en zijkanten van de lade even hoog zijn.
stap
Meet de hoogte van de zijkanten van de lade. Deze hoogte plus twee mm bepaalt de afstand tussen onderste en bovenste glijlatten.
stap

Bepaal waar de lade moet komen en monteer de ladegeleiders (glijlatten). Gebruik hierbij een waterpas.

stap
Een lade schuift makkelijker als je de glijlatten inspuit met een teflonspray.
tip! tip!
Een lade schuift makkelijker als je de glijlatten inspuit met een teflonspray.

Een ladesysteem met een loper

Een loper is een lat die aan de zijkanten van de lade zit. Deze ladegeleider loopt in een sleuf van twee dicht bij elkaar geplaatste glijlatten.
stap
Monteer de lopers tegen de zijkanten van de lade (lijmen en schroeven). Monteer, op een gewenste hoogte, beide sets ladegeleiders (glijlatten) op 2.9 cm van elkaar. Gebruik een waterpas. Plaats de schuiflade.

Een ladesysteem met stalen laderails

Dit systeem loopt letterlijk en figuurlijk op rolletjes en is daardoor verreweg het meest soepele systeem. De ladegeleider en de rail vormen samen een set. Deze kun je kant en klaar in verschillende maten kopen.
stap
Monteer de ladegeleider (wiel aan de achterkant) tegen onder- en zijkanten van de schuiflade.
stap
Monteer op de gewenste hoogte de rail (wiel aan de voorkant) Controleer met waterpas of de rail recht zit. Door de ladegeleider schuin in de rail te steken vallen beide delen in elkaar en kan de lade soepel rollen.

Eerder bekeken

Er is nog niets zichtbaar omdat je nog geen producten hebt bekeken.