Keukenkast scharnieren monteren

Doe het zelf

Keukenkast scharnieren monteren

24 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Verdekte kastscharnieren zijn geschikt voor keukenkastjes, omdat je ze aan de buitenkant niet ziet. Ook kun je met deze scharnieren kastdeurtjes vlak naast elkaar plaatsen. Je moet wel even de cilinder van het scharnierelement verzinken.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen(5)


  • Uitgaande van een kastdeur met een standaardbreedte van 60 cm (18 mm dik) is de volgende hoeveelheid scharnieren nodig:

  • Gereedschappen(8)

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Verdekte kastscharnieren zijn er in verschillende soorten en maten. Let daar goed op bij vervanging van een scharnier.
stap

Leg de scharnierzijde van de kast plat op de grond en leg het deurtje plat tegen de kast. Zorg ervoor dat het deurtje precies in het verlengde van de kast ligt.

stap
Het scharnierelement en de basisplaat moeten in elkaars verlengde komen. Trek daarom een hulplijn op ongeveer 10 tot 15 cm van de onder- en bovenzijde van de kast en het deurtje. Gebruik daarvoor een winkelhaak en een potlood.
stap
Leg het montagesjabloon op de getrokken lijn en markeer de plaatsen voor uitsparing en schroefgaten.
tip! tip!
Geen montagesjabloon? Meet dan de uitslag van het scharnier en bepaal de plaats van de basisplaat. De cilinder uitsparing begint op 0,5 cm van de zijkant van het deurtje.
stap

Boor het gat voor de cilinder van het scharnierelement in het deurtje. Zorg dat de diepte van de uitsparing overeenkomt met de cilinderdikte. Gebruik daarvoor een boorstandaard en tonboor (deze heet ook wel scharnierfrees). Let erop dat de diameter overeenkomt met de inboorcilinder van het scharnier. Boor meteen ook gaten voor de schroeven van het scharnierelement en de basisplaat. Dit kan met een 4 mm houtboor.

tip! tip!
Doe een afstandsring om de boor. Dit voorkomt dat je per ongeluk door de kast of deur heen boort. Een stukje gekleurde tape om de boor draaien, werkt ook prima.
stap

Plaats de cilinder van het scharnierelement in de uitsparing en schroef deze goed vast. De cilinder moet haaks op de deurrand staan.

stap
Schroef de basisplaat op de zijkant van de kast vast.
stap

Zet de kast rechtop. Schuif de scharnierarm over de schroef van de basisplaat en draai deze vast. De stand van het deurtje verstel je als je aan de schroeven van de basisplaat draait.

tip! tip!
Met de meeste verdekte kastscharnieren kan een deurtje 90 graden openen. Er bestaan ook verdekte scharnieren waarmee het deurtje 180 graden open kan draaien.

Eerder bekeken

Er is nog niets zichtbaar omdat je nog geen producten hebt bekeken.