TV aansluiting maken

Doe het zelf

TV aansluiting maken

71 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Veel tv’s en radio’s ontvangen hun signaal via het coax antenne-systeem. Met de opkomst van digitale en interactieve tv wordt de kwaliteit van de coaxkabel steeds belangrijker. KARWEI legt uit welke coaxkabel of coax stekker je moet kiezen en hoe je zelf eenvoudig een (extra) tv aansluiting maakt.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen(9)


  • Gereedschappen(8)

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap
Coaxkabel aansluiten met behulp van een coax stekker
Ga je voor het beste beeld en geluid? Koop dan coaxkabel waarop het kabelkeurmerk van NLkabel staat. Coaxkabel uit de Gold-line serie hebben zo’n kabelkeur.  De dikkere kern zorgt voor een betere geleiding van het signaal. 
tip! tip!
Een goedkope coaxkabel halveert de potentiële beeld- of geluidskwaliteit van een duur apparaat.
stap
Bepaal de locatie van de tv aansluiting ten opzichte van de coax huisaansluiting. Meet de benodigde lengte op, maar  knip de coaxkabel nog niet precies af. Hou ongeveer 1 m extra speling aan. Zet de kabel vast of werk deze weg (zie coaxkabel wegwerken) 
stap
Knip nu de coaxkabel op maat en bevestig de coax stekker: aan een kant komt het ‘mannetje’, aan de andere kant het ‘vrouwtje’. Verwijder 15 mm van de buitenmantel met een Coaxkabelstriptang en verwijder vervolgens 10 mm van de kernmantel.
stap
Schuif de kerndraad van de coaxkabel in de kern van de coax stekker. Zet de kabel vast met het schroefje maar draai niet te hard aan. Controleer of de gevlochten aardedraad goed contact maakt met het omgevingsmetaal van de coax stekker en nergens de kern raakt.  Zet ook deze vast.
tip! tip!
Voor het aansluiten van twee toestellen op een coaxkabel, gebruik je een splitter.
stap
Je kan een coaxkabel verlengen met een coaxkabelkoppeling.
stap
Als de coaxkabel langer is dan 10 m of als er meerdere toestellen op aangesloten zijn, kan signaalverlies optreden. Je merkt dat aan storing en ruis. Een antenneversterker met coaxaansluiting biedt dan uitkomst. Kijk je tv via een interactieve, digitale ontvanger? Dan heb je een antenneversterker nodig uit de goldline-serie . Let op de vermelding: ‘retourgeschikt’. 
tip! tip!
Hoe langer de kabel, hoe meer verlies aan kwaliteit. Kies ook daarom voor de Silver- of Gold versie.
stap
Je kan bij storing ook de meest storingsgevoelige onderdelen zoals de coax stekkers vervangen door een set van een betere kwaliteit.  Er bestaan hiervoor speciale vervangsets.
stap
Coaxkabel aansluiten met behulp van de antennecontactdoos

Antennecontactdozen zijn er in zowel inbouw als opbouw. De contactdoos kan dienen als einddoos, waarop je de coaxkabel van de TV of radio aansluit. Sluit een antennecontactdoos op dezelfde manier aan als een coax stekker.
stap
Wil je een extra tv aansluiting maken? Gebruik de contactdoos dan als ‘rijgdoos’. Je lust de coaxkabel door. Sluit de coaxkabel aan zoals beschreven bij stap 1 t/m 3  van ‘coaxkabel aansluiten met behulp van antennestekkers’.
stap
Coaxkabel wegwerken

De eenvoudigste manier om de coaxkabel weg te werken is met spijkerclips.  Leg de kabel op de plint en bevestig deze om de 50 cm met spijkerclips.
stap
Een andere optie is een kabelgoot.  Plak de goot  op of tegen de plint en leg de coaxkabel hierin.
stap
Heb je een houten vloer en is de kruipruimte toegankelijk? Dan is de meest onzichtbare methode om de coaxkabel door de kruipruimte te voeren. Bepaal de plaats voor je tv aansluiting. Boor achter de tv en bij de coaxcontactdoos een gat door de vloer met een 14 mm speedboor.
stap
Leg in de kruipruimte een elektrabuisverbinding aan tussen de gaten. Zet deze met zadels op de vloerbalken vast.
stap
Demonteer de eventueel aanwezige kabelstekkers. Voer de coaxkabel van bovenaf door de buizen met behulp van een trekveer.
stap
Monteer de coax stekkers en sluit de coaxkabel aan op de tv en antennecontactdoos.

Eerder bekeken

Er is nog niets zichtbaar omdat je nog geen producten hebt bekeken.