Header_afbeelding_Tegeltjes_achter_kachel.png

Doe het zelf

Tegeltjes achter de kachel

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

De wand achter de kachel moet bestand zijn tegen hitte. Vroeger al werden de haarden versierd met tegeltableaus. Dit keer maken we een moderne variant. We plaatsen achter de kachel een plaat die bekleed is met ‘Antic wandtegels’

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (8)

  • Gereedschappen (14)Wij gaan in deze beschrijving uit van een plaat van 140x 160 cm. Uiteraard kun je de maat aanpassen, wat dan ook weer gevolgen heeft voor de hoeveelheid tegels.
stap
Tegeltjes_achter_kachel_Stap_afbeelding_01.png

Laat het Multiplex in de bouwmarkt zagen. Nodig 2x paneel van 140 x 160,8 cm.

tip! tip!

Het zagen van plaatmateriaal is met de Karwei klantenkaart gratis.

stap
Tegeltjes_achter_kachel_Stap_afbeelding_02.png

Smeer een paneel multiplex in met houtlijm. Gebruik hiervoor een plamuurmes om snel de lijm te kunnen verdelen.

stap
Tegeltjes_achter_kachel_Stap_afbeelding_03.png

Plaats het tweede paneel op de ingesmeerde plaat en schroef deze op de ander vast. Let op! voor een goed verbinding is het noodzakelijk om de 20 cm een schroef te plaatsen.

stap
Tegeltjes_achter_kachel_Stap_afbeelding_04.png

Smeer een zijde van de uiteindelijke plaat in met Flevopol. Dit zorgt voor een betere hechting van de tegels.

stap
Tegeltjes_achter_kachel_Stap_afbeelding_05.png
Breng, met de lijmkam, aan de onderzijde van de plaat (140cm) een strook pastalijm aan. Let op! De verwerkingstijd van de lijm is beperkt, dus zet niet te veel lijm in een keer op.
stap
Tegeltjes_achter_kachel_Stap_afbeelding_07.png

Verdeel 9 tegels over de lijmstrook. De tussenliggende voeg zal iets meer dan 6 mm zijn. Zorg er in iedere geval voor dat je start en eindigt met een hele tegel en dat de voegbreedte ’s aan elkaar gelijk zijn.

stap
Tegeltjes_achter_kachel_Stap_afbeelding_07.png

Breng, met de lijmkam, aan de linkerzijde van de plaat (160cm) een strook pastalijm aan. Verdeel 20 tegels over de lijmstrook. De tussenliggende voeg zal ook hier iets meer dan 6 mm zijn. Zorg ervoor dat je start en eindigt met een hele tegel en dat de voegbreedte ’s aan elkaar gelijk zijn.

tip! tip!

Indien je de tegels in steens-verband wilt plakken is het noodzakelijk om tegels te snijden. Gebruik hiervoor een tegelsnijder. Je kunt de tegels ook zonder voeg of met een minimale voeg vastplakken. Indien je daarvoor kiest moet je de maat van het multiplex aanpassen.

stap
Tegeltjes_achter_kachel_Stap_afbeelding_08.png

Leg nu de rest van de rijen. Zorg ervoor dat je start en eindigt met een hele tegel en dat de voegbreedte ’s aan elkaar gelijk zijn.

tip! tip!

Maak de tegels meteen na het lijmen schoon met een vochtige doek. Ook de voegen moeten schoon en open zijn. met een oude schroevendraaier lukt dat het best.

stap
Tegeltjes_achter_kachel_Stap_afbeelding_09.png

Na een nacht drogen kunnen de tegels gevoegd worden. Maak het voegmiddel volgens de specificaties in een emmer aan. Breng het voegmiddel op met het voegrubber en vul de voegen op door heen en weer te bewegen. Haal zoveel mogelijk overtollige voegmiddel meteen van het glazuur van de tegels.

stap
Tegeltjes_achter_kachel_Stap_afbeelding_10.png

Als de restanten van het voegmiddel op het glazuur gaan indrogen kun je proberen om de tegels met een uitgeknepen spons schoon te wrijven. Indien de voegen nog te vochtig zijn kun je betere even wachten.

stap
Tegeltjes_achter_kachel_Stap_afbeelding_11.png

Herhaal deze laatste handeling een paar keer. Om de laatste sluier weg te nemen gebruik je een droge doek om de tegels op te wrijven.

stap
Tegeltjes_achter_kachel_Stap_afbeelding_12.png

Schuur, na het drogen van het voegmiddel, de zijkanten van het multiplex . Verf de zijkanten van de plaat.