Stenen muur repareren

Doe het zelf

Stenen muur repareren

15 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Losgeraakte stenen boven schuifpuien, ramen of deuren vastzetten. Grote gaten dichten na verwijderen van een gevelkachel of ventilatierooster. Scheuren herstellen in voeg- en metselwerk. Een stenen muur repareren doe je zelf met de KARWEI klusinstructie.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (3)
  • Gereedschappen (10)Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!

Denk aan je veiligheid! Draag bij hak- en breekwerk altijd werkhandschoenen en een veiligheidsbril. Voorzie de steenbeitel van een rubberen beschermkapje (beschermt bij misslaan).  

stap

Een stenen muur repareren bestaat uit verschillende onderdelen:

 

Gaten opvullen
Hak halve en loszittende stenen weg met behulp van een vuistje en een steenbeitel.
Zorg dat je een regelmatig patroon van hele stenen in de muur overhoudt.
 

tip! tip!
Zoek voor de reparatie een steensoort uit die zoveel mogelijk lijkt op de bestaande muur (kleur, vorm). Probeer ook de juiste tint voegspecie te vinden door cement te mengen met wat kalk.
stap
Hak de resten van de voegen weg. Borstel de stenen goed schoon.
stap
Maak de stenen rondom het gat flink nat met behulp van een plantenspuit of een natgemaakte borstel. Laat de nieuwe stenen vocht opnemen door ze enige tijd in een emmer water te leggen.
stap
Maak de specie aan om de stenen muur te repareren (niet te dun). Breng een dot specie aan met de troffel en plaats de nieuwe stenen. Zorg dat de dikte van de voegen overeenkomt met die van het bestaande metselwerk.
stap
Wacht totdat het voegwerk enigszins gedroogd is en veeg de voegen iets uit (harde borstel). Laat het metselwerk verder drogen.
stap
Maak een voorraad voegspecie aan. Gebruik net zoveel water tot een stevige 'aardevochtige massa' ontstaat, waar je een bal van kunt vormen.Vul de voegen met behulp van de voegspijker. Strijk de gerepareerde plek na met een licht bevochtigde borstel.
stap
Gebruik een voegplankje: een plankje met een handvat waarop je een voorraadje specie legt. De opstaande randen zijn voorzien van een gleuf waar je de specie doorheen duwt, in de voeg.
stap 09

Scheuren repareren

  • Borstel de muur rondom de scheur goed schoon.
  • Krab de slechte voeg grondig uit.
  • Maak de specie aan met water tot een stevige, aardevochtige massa.
  • Vul de voegen met behulp van een voegspijker.
stap
Vul eventuele scheuren in bakstenen met speciale scheurkit.