Zolder schuine wand van isoleren naar klus geklaard

Doe het zelf

Isoleren

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Isoleren van een ruimte vermindert warmteverlies en voorkomt zo een hoge energierekening. Maar hoe pak je het aan? En welke isolatiematerialen heb je nodig? KARWEI legt het uit.

Radiatorfolie

Radiatorfolie is een goedkoop en efficiënt isolatiemateriaal.

 

Knip de folie net iets korter dan de lengte en breedte van je radiator. Bevestig het met magneetband achter je radiator op de muur. Warmte die eerder door de muur naar buiten verdween, reflecteert nu terug de kamer in.

 

 

Purschuim

Purschuim is ideaal om kleine gaten en kieren op moeilijk bereikbare plekken op te vullen. Het schuim wordt hard en heeft een grote isolerende functie.

 

Pas op dat je de spuitbus niet te enthousiast gebruikt: het schuim zet behoorlijk uit.

 

 

tip! tip!

Isolatiematerialen hebben een R-waarde. Hoe hoger deze is, hoe beter de isolatie. Voor zolders is bijvoorbeeld een R-waarde nodig van minimaal 2,5.

Buisisolatie

Cv-leidingen geven veel warmte af. Isoleer ze met buisisolatie om te voorkomen dat het water in je cv-systeem zijn warmte verliest.

 

Kies voor buisisolatie met of zonder sluitmechanisme. Buisisolatie zonder sluiting moet je naderhand zelf dichtmaken met ducktape.

 

 

Tochtstrips

Tochtstrips aanbrengen bij deuren en kozijnen is eenvoudig en heel effectief.

 

Er zijn tochtstrips met rubberprofiel en tochtstrips van kunststof en aluminium. Bekijk de klusvideo om te zien hoe je tochtwering aanbrengt.

 

 

tip! tip!

Je huis moet altijd kunnen blijven ‘ademen’. Informeer hoe je het best kunt isoleren én ventileren. Kijk goed naar wat voor isolatiemateriaal er al is gebruikt en vraag KARWEI om advies. Kan het vocht niet weg, heb je een grote kans op schimmel en rotten van hout (bijvoorbeeld op zolder).

Isolatieplaten, isolatierollen en spijkerflensdekens

Moet je een dak, muur of vloer isoleren? Kies dan voor isolatierollen, –platen of spijkerflensdekens van glaswol of steenwol. Je snijdt ze eenvoudig op maat.

 

Isolatierollen hebben al een folielaag, bij isolatieplaten moet je die nog zelf aanbrengen.

 

Spijkerflensdekens hebben aan één kant een brandveilige, dampdichte toplaag en aan de andere kant een dampdoorlatende laag. Belangrijk voor de vochthuishouding!

 

Informeer bij KARWEI welk isolatiemateriaal het best past bij je klus.

 

Leer meer over een houten vloer isoleren, een dak isoleren of een buitenmuur isoleren met de stap voor stap klusadviezen van KARWEI.

 

 

tip! tip!

Verklein de kans op irritatie door glas- en steenwol door de ruimte waarin je werkt goed te ventileren. Gebruik een mes om het te verdelen, want met een zaag komen er meer stofdeeltjes vrij. Zuig stofresten op en draag handschoenen en beschermende kleding. Toch jeuk? Spoel je huid af met water voor je je inzeept onder de douche.