Doe het zelf

Gipsplaat & gipswanden repareren

18 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Een holle wand van gipsplaten is relatief kwetsbaar. Lees hier hoe je een gat of beschadigde buitenhoek in gipswanden repareert. De klusinstructie van KARWEI maakt het je gemakkelijk.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (8)

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Gat dichten

stap
Zaag het gat in de gipsplaat uit tot het een rechthoekige vorm heeft, met behulp van een decoupeerzaag of schrobzaag.
tip! tip!
Controleer eerst of er geen elektriciteitsleiding achter de gipsplaat loopt. Een handig hulpmiddel hiervoor is de speciale leidingdetector. Deze registreert verborgen elektriciteits- en waterleidingen.
stap
Schuin de kanten van het gat af met behulp van een hobbymes.
stap
Zaag twee latten op maat. Maak ze 5 cm langer dan de lange zijde van de uitgezaagde rechthoek.
stap
Steek de latten in het gat, zodat ze aan weerszijden 2.5 cm achter het gips vallen. Schroef de latten aan de gipsplaat vast met behulp van gipsplaatschroeven.
tip! tip!
Gebruik altijd speciale gipsplaatschroeven. Gewone schroeven roesten als je de wand afwerkt met stuc of latex, wat lelijke vlekken oplevert.
stap
Snij een stuk gipsplaat op maat, ter grootte van de uitgezaagde rechthoek. Schuin ook hiervan de kanten af.
stap
Duw het plaatje in het gat en schroef het met gipsplaatschroeven aan de  latten vast.
tip! tip!
Met een speciaal hiervoor ontworpen schroefbit zit de schroef altijd op de juiste diepte: diep genoeg om hem onzichtbaar weg te plamuren, niet zo diep dat hij door de kartonlaag heen in het gips verdwijnt. Gebruik je een gewone bit, neem dan een Philips bit (PH), in plaats van een Pozidrive bit.
stap
Maak de muurvuller met water aan. De verhouding vind je op de verpakking. Plamuur de naden dicht met een plamuurmes. Na droging glad schuren.
stap
Behandel het gerepareerde deel met voorstrijkmiddel. Je kunt dit na 12 uur verder afwerken (stuken, behangen of schilderen).

Beschadigde buitenhoek repareren

stap
Veeg met een borstel of kwast het beschadigde deel goed schoon. Maak de plek vochtig met behulp van een plantenspuit of kwast. Maak de muurvuller aan.
tip! tip!
Maak de muurvuller aan met iets minder water dan normaal, zodat je een taaie massa krijgt die goed in model blijft.
stap

Hou de plakspaan tegen een kant van de hoek, zodat hij voor de helft uitsteekt.

stap

Vul het gat tussen spaan en muur op met muurvuller, met behulp van een breed plamuurmes. Beweeg de spaan en het plamuurmes tegelijkertijd langs de muur, zodat de beschadiging geheel en vlak wordt gevuld.

tip! tip!
Probeer diepe gaten niet in een keer te vullen, maar werk in lagen. Laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt.
stap

Schuur na droging de gerepareerde plek nogmaals en werk het verder af (stucen, behangen of schilderen). De klus ‘gipswanden repareren’ is nu klaar.