Gipsplaten afwerken

Doe het zelf

Gipsplaten afwerken

61 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Leer hoe je een wand of plafond van gipsplaat netjes afwerkt. Zo krijg je een mooie gladde basis voor schilderen of behangen.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (7)
  • Gereedschappen (6)Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap
Eerst vul je de naden en schroefgaten tussen de platen met gipsplaatvuller. Het vullen van de naden gaat het gemakkelijkst met een stucspaan. Voor de schroefgaten gebruik je een plamuurmes. Verwijder overtollige gipsplaatvuller direct. Breng zonodig een tweede laag aan om de laatste oneffenheden glad te maken.
stap

Plak nadenband over de naden tussen de platen. Plaats op de hoeken een hoekbeschermingsprofiel.

tip! tip!

Stucsperen kun je vastzetten met een paar dotten stucspecie.

stap

Behandel de gipsplaten met een voorstrijkmiddel en laat dit 12 uur drogen. Stuc de platen vervolgens met behulp van het stappenplan stucen.

stap
Om de gipsplaten te schilderen, bewerk je ze op dezelfde manier voor. Vul de naden en schroefgaten tussen de platen met gipsplaatvuller. Het vullen van de naden gaat het gemakkelijkst met een stucspaan. Voor de schroefgaten gebruik je een plamuurmes. Verwijder overtollige gipsplaatvuller direct. Breng zonodig een tweede laag aan om de laatste oneffenheden glad te maken.
stap
Als de gipsplaatvuller droog is, schuur je de platen glad.
stap

Je kunt de naden tussen de gipsplaten ook open laten. In dat geval breng je een dunne acrylaatkit op de naden aan. Strijk de kit glad met een in zeepsop gedompelde natte vinger. Zo dicht je de kieren tussen de afzonderlijke platen.

stap
Behandel de platen met voorstrijkmiddel en laat dit minimaal 12 uur drogen.
Schilder de platen vervolgens af met muurverf. Je nieuwe wand of plafond is nu netjes afgewerkt.
tip! tip!
Bij KARWEI kun je de muur- of plafondverf laten mengen in je favoriete kleur.