Centrale verwarming ontluchten

Doe het zelf

Centrale verwarming ontluchten

27 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

De aanwezigheid van lucht in de CV betekent vaak dat er te weinig water in het systeem zit en veroorzaakt borrelende geluiden. De verwarming ontluchten heft dit probleem op. Controleer het waterpeil regelmatig en vul zo nodig bij.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Gereedschappen (3)
Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Laat je CV-installatie eens per twee jaar nakijken en schoonmaken. Dat verlengt de levensduur en voorkomt een onnodig hoog energieverbruik.

Centrale verwarming ontluchten

stap

Voordat je de CV gaat ontluchten, moet je alle radiatoren opendraaien en de CV minstens 10 minuten laten werken. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Schakel de CV-ketel uit door de stekker uit het stopcontact te trekken.

tip! tip!
Ontluchtingssleutels en een vulslang horen bij de installatie van de CV bijgeleverd te zijn. Ben je ze kwijt? Dan kan je ze ook los bij KARWEI kopen.
stap
Ontlucht alle radiatoren stuk voor stuk. Werk daarbij van beneden naar boven. Draai het ontluchtingsventiel van de radiator open met behulp van het ontluchtingssleuteltje. Draai het dicht zodra er water uit het ventiel spuit. Doe hetzelfde bij alle andere radiatoren.
tip! tip!
Houd een doekje bij de hand om het water op te vangen dat uit de ventielen spuit. Het is vaak roestig en kan lelijke vlekken op je muur of tapijt achterlaten.
stap

Ontlucht op dezelfde manier het expansievat. Vergeet ook de ventielen niet die in het hoogste punt van de leidingen zijn aangebracht. Steek de stekker van de CV weer in het stopcontact.

tip! tip!
Is je ketel niet zo jong meer? Overweeg dan de aanschaf van een nieuw model. Je krijgt een interessante subsidie als je voor een energiezuinige Hoog Rendement-ketel kiest. Informeer ernaar bij je energiebedrijf.

Centrale verwarming bijvullen

stap
Laat de CV enige tijd draaien. Controleer de waterdruk op de manometer op de verwarmingsketel. Meestal moet deze tussen de 1.5 en 2 bar liggen. Controleer de gebruiksaanwijzing. Bevindt de wijzer zich daaronder (in het rode gebied), dan is bijvullen nodig.
stap
Trek de stekker van de ketel uit het stopcontact. Schroef de vulslang op de kraan. Houd je duim op het andere uiteinde van de slang. Draai de kraan een klein beetje open totdat de hele slang met water is gevuld.
tip! tip!

Moet je vaak bijvullen? Controleer dan alle aansluitingen op de radiatoren op een mogelijk lek. Als je niets kunt vinden, raadpleeg dan de installateur.

stap

Sluit het andere uiteinde van de vulslang aan op de vulkraan van je CV-installatie. Draai de waterkraan open. Draai daarna de vulkraan van de CV-installatie open.

stap
Houd de manometer in de gaten. Sluit de vulkraan zodra de wijzer het vereiste niveau aangeeft. Sluit de waterkraan en verwijder de vulslang. Steek de stekker van de CV-ketel weer in het stopcontact. Laat de verwarming 10 minuten draaien en ontlucht het hele verwarmingssysteem nogmaals.
tip! tip!
Zit de kraan ver verwijderd van de manometer? Voer de klus dan met zijn tweeën uit. De één bedient de kraan; de ander houdt de manometer in de gaten.